La Butte aux Bois door de ogen van Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens - Domaine La Butte aux Bois
La Butte aux Bois door de ogen van Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens - Relais & Châteaux hotel in België

La Butte aux Bois door de ogen van Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens

MARIO GOOSSENS EN CESAR ZUIDERWIJK

Topdrummers en foodies

In La Source schuiven wel vaker bekende gasten hun benen onder een keurig gedekte tafel, maar twee topdrummers? Dat had chef RALF BERENDSEN nog niet gezien. Hij ging dan ook maar wat graag in op het verzoek om Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) een blik te gunnen in zijn keuken. Als tegenprestatie moest hij een drumpoging ondernemen op een … kookpan

An average band with a great drummer sounds great, a great band with an average drummer sounds average. Het is één van de talloze quotes van Buddy Rich (1917- 1987). Mocht zijn naam geen belletje doen rinkelen: hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste en meest legendarische drummers ter wereld. Muziekkenners kunnen zijn woorden alleen maar beamen als het gaat over Mario Goossens en Cesar Zuiderwijk. Wat pakweg John Bonham, Keith Moon en Ringo Starr waren voor – in deze volgorde – Led Zeppelin, The Who en The Beatles, zijn zij voor Triggerfinger en Golden Earring. Sinds de uitbraak van het coronavirus werden hun optredens herleid tot nul, maar u mag hier vooral niet uit concluderen dat zij de voorbije maanden opteerden voor een kabbelend bestaan onder een Provençaalse cipres. Mario maakte van de vrijgekomen tijd onder meer gebruik om zijn muzikale alter ego te verwennen. Wat lang niet iedereen weet: hij speelt graag gitaar en gebruikt dat instrument ook om nummers te componeren.

Oma
“Ik ben altijd veel met sound bezig geweest”, benadrukt hij. “Ik heb al heel wat platen geproducet en wil dat in de toekomst zeker nog vaker doen. Ik breng graag tijd door in de studio. Dat zat er al op jonge leeftijd in. Telkens ik bij mijn oma op bezoek ging, speelde ik er studiootje. Het aanrecht was mijn mengtafel en in de veranda stond een nagebouwd drumstel.” (lacht) Ook Cesar Zuiderwijk zat niet stil. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om in zijn thuisstad Den Haag meer tijd door te brengen in zijn privéschool Music Station, waar hij drumlessen en workshops geeft. En dan is er nog hun gemeenschappelijk project, Sloper: een vierkoppige rockband met twee gitaristen en (uiteraard) twee drummers. Vóór u de vraag stelt hoe twee grijze(nde) heren uit een verschillende generatie – Cesar is 72 jaar, Mario 48 – elkaar wisten te vinden, laten we hen het antwoord zelf geven. “Ik ben al van mijn twaalfde fan van Cesar”, preciseert Mario. “Je begrijpt dat mijn verbazing groot was toen hij me een jaar of tien geleden belde met de vraag of ik wilde deelnemen aan een drumdriedaagse die hij organiseerde. We hadden meteen een klik, bijna alsof deze samenwerking in de sterren geschreven stond. In de muziekwereld lopen wel wat ego’s rond, maar bij Sloper is er geen spoor van haantjesgedrag.”

The States
De band tussen beide slagwerkers wordt nog versterkt door een gemeenschappelijke passie voor het bourgondische leven. Dat is minder evident dan het lijkt. Toerende muzikanten worden backstage doorgaans in de watten gelegd op het vlak van eten en drinken, maar dat is nog wat anders dan gastronomie met een hoofdletter. “Ja, maar wij gingen met Golden Earring al in de jaren zeventig voor drie maanden naar de States”, zegt Cesar Zuiderwijk. “Tijdens zo’n lange tournee zet je al eens een stapje in de wereld. Zo kwamen we terecht in wijken als Chinatown, Little Italy en Greektown. Bovendien gingen we Japans eten in één van de restaurants van Benihana, een enorme keten van Japanse eethuizen. Dat had je toen nergens. Op die manier leerden we de meest uiteenlopende keukens kennen. Vooral Barry (de zanger van Golden Earring, nvdr.) en ik wilden weten hoe het eten gemaakt werd. Als het enigszins mogelijk was, vroegen we of we de chef-kok konden spreken.” “Zo kwamen we in contact met chefs die wilden leren drummen. Sterrenchef Henk Savelberg, bijvoorbeeld. Met Golden Earring speelden we op zijn huwelijksfeest. Na afloop kwam hij in de kleedkamer om te zeggen hoe hij fantastisch hij dat vond, vooral het drummen. Daarom gaven we hem een drumcursus cadeau. Ik kreeg een kookles in de plaats. Zo is dat balletje gehakt gaan rollen. Een bouletteke zeggen jullie, hè? En nu wil je natuurlijk weten wat mijn specialiteit is. (lacht) Gravad lax op Thaise, Indonesische of Indische wijze. Ik houd van elke keuken, maar ik ben toch wel een uitgesproken fan van de oosterse.”

Staycation
Omdat ze door het coronavirus een lange buitenlandse vakantie niet zagen zitten, kwamen Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens op het idee om samen een korte staycation door te brengen in La Butte aux Bois. Directeur Yannick Bouts bood hen de kans om Le Domaine in al zijn facetten te leren kennen, te beginnen in de keuken. “Je gelooft het niet, maar ik vond het superleuk om langoustines te pellen. Misschien is er aan mij wel een degelijke chef verloren gegaan”, knipoogt Mario Goossens. “Het straffe is dat ik helemaal geen vis lust, maar in La Source werd ik er zo aangenaam door verrast, dat ik die aversie meteen vergat.” Over zijn ervaring aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen in Neerharen is Cesar Zuiderwijk erg duidelijk: “Het plaatje was effenaf compleet. We waren er slechts twee dagen, maar ik had het idee dat ik een week op vakantie was. Van de ontvangst tot het uitchecken was alles minutieus op elkaar afgestemd. En ik heb nog nooit zo lekker gegeten als in La Source. Ik kreeg bijvoorbeeld een ongelooflijk mooi stuk tarbot, volledig zelf gefileerd door Ralf Berendsen. Hij praat zó liefdevol over zijn producten, dat is bijna niet te bevatten. De passie spat eraf, echt mooi om te zien. Daarin herken ik wel iets van Mario en mezelf. Wij zijn gepassioneerd door muziek, hij door koken. En daar gaat het in het leven om, toch?”

Le Bistrot
“En wat moeten we dan zeggen over Le Bistrot?” haakt Mario in. “Ze noemen dat een bistro, maar ik heb daar beter gegeten dan in veel restaurants met een ster. Wat mij ook opviel, was de losse en toch stijlvolle bediening. Precies zoals ik het graag heb. Als we toeren, komen we soms in hotels waar we ons onwennig voelen. Niets daarvan in La Butte. Ik had dadelijk een thuisgevoel. Door de mix van jong en oud voelde de service heel natuurlijk aan. Hetzelfde kan gezegd over het interieur.” “Ik heb me laten vertellen dat het oude gedeelte dateert van 1926 en het nieuwe van 2017. Het is knap hoe die twee in elkaar werden verweven. Je ziet nergens een bruuske stijlbreuk of een kakofonie van kleuren. Dat geeft rust en daar ga je uiteindelijk naar op zoek als je er een weekendje tussenuit wil zijn.”

“Ik heb nog nooit ZO LEKKER GEGETEN”

David Aerts
Geen gastronomische maaltijd zonder wijn. Dat is zoals Aeneas en Dido, Dante en Beatrice, Bonnie en Clyde. Sommelier David Aerts is dan ook een elementaire schakel in het team van La Source. “Ik ken hem uit de tijd dat hij nog in het Leuvense restaurant Tafelrond werkte”, preciseert Mario. “Het klinkt haast cliché, maar ook bij hem voel je weer die passie. De dag na ons diner had ik alweer zin om hem in al zijn enthousiasme aan het werk te zien. Ik drink het liefst rood, bij voorkeur met een volle smaak. Je zou denken dat hij je na een aantal keren niet meer weet te verrassen, maar iedere keer opnieuw komt hij met een fles waarvan je zegt: waauw! Als de gerechten en de wijnen zo mooi op elkaar afgestemd zijn, kom je op een ander niveau van beleving. Op restaurant gaan wordt dan een soort theaterbezoek, véél meer dan het stillen van je honger en dorst.” Cesar Zuiderwijk: “Overal in La Butte aux Bois gebeurt alles met een vanzelfsprekend gemak, maar dat is net de kunst. Voor al die jongens en meisjes is het keihard werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Daar doe ik mijn petje voor af. Als je me nu vraagt naar mijn eindoordeel over La Butte aux Bois, dan kan ik enkel zeggen dat ik het twee dagen enorm naar mijn zin had. De kwaliteit is hoogstaand, geen enkel detail wordt uit het oog verloren. Je mag het nu al noteren: ik kom terug naar Belgisch-Limburg. Het was me de reis van Den Haag naar Lanaken meer dan waard.”

 

ENKELE SNELLE FEITEN
Mario Goossens

 • Geboren te Neerpelt op 08/04/1972
 • Geboren en getogen in België maar heeft de Nederlandse nationaliteit
 • Woont in Limburg (BE)
 • Drummer bij Triggerfinger en SLOPER
 • Speelde bij bands als Hooverphonic, Noordkaapen Monza
 • Is producer en schrijft soundtracks voor onder andere Safety First, Studio Tarara, Offline en de Fabeltjeskrant

Cesar Zuiderwijk

 • Geboren te Den Haag op 18/07/1948
 • Heet officieel Cornelis Zuiderwijk
 • Woont in Den Haag (NL)
 • Drummer bij Golden Earring en SLOPER
 • Brengt solo verschillende theatershows
 • Is een echte foodie

Sluiten